Diagnosticering og behandling af øresten
Fysioterapeut Lærke har taget kursus i diagnosticering og behandling af øresten.
Øresten også kaldet Benign Paroksysmal Positionel Vertigo (BPPV), er en godartet svimmelhedstilstand, som relaterer sig til det indre øre. I det indre øre sidder balanceorganet. Balanceorganet bidrager til kontrollen af balancen og består af 3 væskefyldte buegange samt to hulrum.
Balanceorganet
I buegangene findes en væske som kaldes endolymfe. Indersiden af buegangene er beklædt med små sansehår, som ved rotationsbevægelser af hovedet, bevæges i forhold til endolymfen. Dette danner en elektrisk impuls, som via balancenerven (n. vestibularis), sender et signal til hjernen, som registrerer hvordan hovedets retning er i rummet. Derfor bliver du ikke forvirret når du fx slår en kolbøtte. De to hulrum indeholder både endolymfe, sansehår og calciumkarbonat krystaller. Krystallerne er med til at opfatte lineære bevægelser af hovedet (accelerationer uden retningsskift). Fx at bremse eller accelerere i en bil.
Hvordan opstår øresten?
Øresten opstår, når en af disse krystaller forvilder sig fra et af hulrummene og ud i en af buegangene.
Krystallen påvirkes af tyngdekraften og vil derfor langsomt synke ned gennem buegangen og som et stempel trykke endolymfen rundt i buegangen. Krystallen forstyrrer således endolymfen, som sætter sansehårene i forkert bevægelse, og dermed giver et forkert signal til n. vestibularis. Det falske signal stemmer ikke overens med det signal, hjernen modtager fra det modsatte balanceorgan. Misforholdet mellem de to balanceorganer opfattes af hjernen som en roterende fornemmelse. De forkerte signaler går direkte ud over øjets motor respons og dermed også den posturale kontrol (evnen til at holde sig oprejst). Derfor oplever man svimmelhed.
Symptomer på øresten
- Voldsom, roterende/snurrende svimmelhedsfornemmelse (rotatorisk vertigo)
- Anfald er kortvarige: 10-60 sek
- Under anfald kan man opleve kvalme og/eller opkast
- Anfald provokeres af positionsændringer af hovedet, fx:
- At vende sig i sengen
- At komme fra liggende til siddende
- At komme fra siddende til liggende
- At bøje sig forover
- At kigge op i loftet
Hvad kan man selv gøre ved øresten?
I de fleste tilfælde forsvinder symptomerne af sig selv i løbet af nogle dage. Men nogle gange kan symptomerne vare i længere tid og i sjældne tilfælde mange måneder. Det hjælper som regel godt på symptomerne at lave en serie bevægelser, der kan flytte ørestenene ud af buegangene i det indre øre.
Hvis du er i tvivl og gerne vil have hjælp er du meget velkommen til at kontakte fysioterapeut Lærke på 97871595 eller mail@thyholmfysioterapi.dk